top of page

Aanbod

Hoe werk ik?

We gaan samen op pad met wat jij aanbrengt. Je wordt ondergedompeld in een bad vol nieuwe belevingen. Het is liefdevol met jezelf bezig zijn. Het is jezelf tegenkomen met vallen en opstaan. Het is jezelf accepteren in alle mildheid. Het is bewust worden van wat je in wezen bent: een mooi, perfect en liefdevol persoon. Jij bent de tovenaar, jij hebt het toverstokje in handen, jij bent de regisseur van je eigen leven.

​

​

Systeemtherapie

​

Sociaal systeem

Ieder mens, dus ook jij, maakt deel uit van een sociaal systeem. Dit gaat dan vooral over de mensen die we kennen en waar we een band mee hebben. Zo is het gezin waarin je opgroeit een belangrijk systeem. Het sociaal systeem waartoe we behoren heeft een grote invloed op hoe we ons ontwikkelen als mens. We worden beïnvloed door deze mensen en omgekeerd heb jij ook een invloed op de anderen. 

 

draagkracht

Systeemtherapie vertrekt vanuit bovenstaande visie en kan zowel individuele therapie, als gezins- of relatietherapie omvatten. Spanningen en problemen zijn tot op zekere hoogte normaal. Zij horen bij het leven (bijvoorbeeld: kinderen die in de puberteit zitten, sterfgeval, stress op het werk, kinderen die uit huis gaan en het gezin dat in een nieuwe fase komt,…). Maar als die problemen ernstig zijn of te lang duren, kunnen zij de draagkracht van één of meer gezinsleden ondermijnen. Er onstaan dan klachten zoals angsten, depressie, problematisch gedrag, … 

 

Elk gedrag = communicatie

Volgens de systeemtherapie is elk gedrag een vorm van communicatie. Alles wat we doen, elk symptoom dat we geven, brengt (al dan niet bewust) een boodschap met zich mee. Een symptoom is dus niet iets wat we moeten negeren – integendeel – het kan iets vertellen over ons sociaal systeem. Een symptoom is dikwijls een ultieme poging om iets uit te drukken waar moeilijk expliciet kan over gesproken worden. Denk bijvoorbeeld aan iemand die in de knoei ligt met zichzelf, worstelt met zijn gevoelens en met wat er gaande is in zijn omgeving. Deze persoon beseft dit dikwijls zelf niet en kan of durft er niet over praten. Zijn inwendige gevoelens uiten zich dan in zijn gedrag. Bij systeemtherapie gaan we op zoek naar de boodschap achter deze gedragingen.

​

Counseling en coaching in existentieel welzijn

 

Positieve attitude

Een groot deel van de problemen die je meemaakt, overkomt je. Het is geen vrije keuze. Vrijheid is er wel in de manier waarop je met deze gebeurtenissen omgaat. Het kan een bewuste keuze zijn om de kwelling niet de bovenhand te laten nemen, maar te leren hoe je jezelf kan losmaken van de negatieve ervaring en hoe je met een positieve attitude ermee aan de slag kan gaan. Om dit in één woord samen te vatten, kan je ‘welzijn’ gebruiken.

 

VEERKRACHT

 ‘Welzijn’ is op een veerkrachtige manier in staat zijn niet te verdrinken tijdens de uitdagingen van het leven, maar het hoofd boven water te houden en de uitdagingen om te buigen tot mogelijkheden van groei en zelfrealisatie. Deze uitdagingen kunnen zowel fysiek, sociaal, psychisch of spiritueel van aard zijn. Als je tot het besef komt dat je zelf kunt bepalen hoe jouw leven betekenisvol te maken, word je ook meer bewust van de gevoelens van betekenisvolheid.
 

Existentieel welzijn iets voor jou?

Sta jij te popelen om jezelf te accepteren zoals je bent, met al je positieve en negatieve kanten?

Wil je leren omgaan met verlieservaringen en problemen - ze trachten op een positieve manier in je leven te integreren?

Wil je ontdekken hoe je jouw eigen ritme kan respecteren en steeds in goed contact kan blijven met jezelf?

Streef je naar een vrijheid van je innerlijke zelf, vrij van hindernissen en beperkingen?

Ben je op zoek naar een positieve verbinding met jezelf en met het ‘Universele’?

Vind je een zuiver bewustzijn belangrijk?

Wil je jouw levensdoel concreet maken en ernaar kunnen leven?

Heb je op enkele van bovenstaande vragen ‘ja’ geantwoord? Dan is counseling en coaching in existentieel welzijn zeker iets voor jou!

 

Relaxatie via autogene training en geleide meditatie

Relaxatie heeft als doel het lichaam én de geest te ontspannen. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld liggend of zittend. Tijdens een relaxatie worden ademhalingstechnieken aangeleerd en autogene training geoefend. Uit onderzoek is gebleken dat autogene training een positief effect heeft bij migraine, slapeloosheid, zenuwachtigheid, astma, eczeem, bevallen, angina pectoris, hypertensie en herstel van hartziekte.
Anderzijds wordt het principe van ‘geleide meditatie’ toegepast. Via een verhaal ga je op reis in jezelf. Geleide meditatie is geen actie. Het is de kunst van het loslaten zonder inspanning, met als gevolg verdieping van het lichaamsbewustzijn en kalmering van de geest.

 

Referentiepersoon dementie

Als referentiepersoon dementie maak ik het verschil voor personen die met dementie in hun omgeving te maken krijgen. Ken jij iemand binnen jouw naaste omgeving met dementie? Wil jij graag ontdekken hoe je hier het best mee kan omgaan? Wil je ondersteund worden tijdens deze moeilijke periode van vragen en onzekerheid? Dan starten we samen een zoektocht hoe je kan omgaan met weerstand, kritisch kan zijn en zorgen voor jezelf. Aandacht hebben voor deze aspecten en mogelijke valkuilen is immers erg belangrijk als je op een succesvolle en gemotiveerde manier wil verder bouwen aan een kwaliteitsvolle zorg voor personen met dementie in jouw omgeving. 

Aanbod: Over mij
bottom of page